Zeilen erVaren – Zeilen met jongeren

Het zeilen op een platbodem is uitermate geschikt voor de volgende doelen:

 • Kennismaking
 • Ontdekken persoonlijke identiteit
 • Jongerenparticipatie
 • Samenwerken

Wat het doel van de dag ook is, je zult het zeilen gaan ervaren! We kunnen heel gericht de nadruk leggen op het gekozen doel. Er kan aandacht geschonken worden aan verschillende onderwerpen:

Aandacht voor het landschap en de omgeving: de jongeren zijn even helemaal weg uit hun normale leefomgeving en kunnen genieten van het water, de wind, boten, andere zeilers etc.

Aandacht voor het samen zeilen van de boot. Aan boord van een platbodemschip zijn vele taken te verdelen. Een goede samenwerking tussen alle taken is essentieel om de boot goed te laten varen. Na een uitleg krijgt iedereen een taak aangewezen en onder commando van de schipper voeren de jongeren hun taak uit. Uiteindelijk kunnen ze samen het schip varen.

Een dag samenwerken op een schip benodigd respect naar elkaar, motivatie, inspiratie en zelfvertrouwen. Deze aspecten worden gedurende de tocht onherroepelijk gestimuleerd en ontwikkeld.

 

 

Taken aan boord:

Roer:
Met het roer wordt het schip bestuurd. 1 persoon houdt het roer vast en kan hiermee de boot sturen en draaien.

Grootschoot:
De grootschoot is een lange lijn waarmee het grootzeil (grote zeil achter de mast) bediend wordt. 1 persoon houdt de grootschoot vast en kan deze laten vieren of aantrekken. Hiermee wordt het grootzeil gevierd of strakker gezet. Dit is nodig afhankelijk van de koers die het schip vaart. Bij hardere wind is het aantrekken van de grootschoot zwaar en zal deze klus met zn tweeen opgeknapt moeten worden.

Fokkeschoten:
De fokkeschoten zijn lijnen waarmee de fok (het voorzeil) bediend wordt. Hiervan zijn er twee, een aan bakboord en een aan stuurboord. Deze moeten net zoals de grootschoot afhankelijk van de koers worden gevierd of aangetrokken. 2 personen bedienen de fokkeschoten

Zwaarden:
Een platbodemschip heeft aan de zijkanten van het schip grote houten zwaarden. Deze dienen ervoor dat het schip niet zijwaarts gaat drijven, maar vooruit blijft varen. Afhankelijk van de koers moet een van beide zwaarden helemaal of gedeeltelijk in het water gelaten worden.

Hijsen en strijken van de zeilen:
Het omhoog takelen van de zeilen heet hijsen en het omlaag laten heet strijken. Dit gaat niet automatisch en hiervoor kunnen 1 of 2 personen worden ingezet.

Als alles goed staat en je vaart rechtuit, is er even niet zoveel te doen en kun je van het uitzicht en het water en de andere schepen genieten. Zodra de boot moet draaien is er weer werk aan de winkel! Er wordt gedurende de dag voldoende gerouleerd zodat je alle klussen een keer gedaan hebt. Aan het eind van de dag is het team zo op elkaar ingespeeld, dat het schip wellicht zelfstandig gevaren kan worden!   Hoe leuk is dat!?

Voorbeeldprogramma's:

Eendaagse zeiltocht met een platbodemschip over de Friese Meren

 • Incl: ontvangst a/b met koffie of frisdrank en uitleg
 • lunch aan boord
 • afsluitende bbq
 • actief vaarprogramma                                                 v.a. € 95,- pp

  Ook mogelijk zonder catering:                                   v.a. € 74,- pp

 

Tweedaagse zeiltocht met overnachting in de natuur of in een haven

 • Ontvangst a/b met frisdrank en uitleg
 • Lunch aan boord (2 dagen)
 • bbq op dag 1 en avondeten op dag 2
 • ontbijt op dag 2
 • overnachting aan boord of in eigen tentje
 • actief vaarprogramma                                                v.a. € 179,- pp

  Ook mogelijk zonder catering                                   v.a. € 139,- pp

Geïnteresseerd ? Neem contact op

Hette van den Brink
Zeilen erVaren, Dukteeps, Rouwband
Meidoornstraat 7
8922 CJ Leeuwarden

Mail: info@zeilenervaren.nl
Tel: 06 - 36515670

kvk: 60119683

Naast het zeilen ben ik ook videomaker. Met mijn videoproductiebedrijf Dukteeps Video & Foto Creaties maak ik promo’s, bedrijfsvideo’s, evenementenverslagen productpresentaties en korte documentaires. Mijn drijfveren in het filmmaken zijn om bijzondere momenten zo treffend mogelijk weer te geven, waardoor de kijker het juiste gevoel bij de film krijgt. Ik maak graag films die er toe doen. Uit deze visie is een concept onstaan in het maken van afscheidsvideo's van, voor en door mensen die weten dat ze op korte termijn zullen overlijden. Dit concept heet Rouwband.